Biografie van de kunstenaar:
Aris Knikker
Geboren te Haarlem 1887
Overleden te Den-Haag 1962
De kunstschilder Aris Knikker (geboren te Haarlem, 1887 en overleden te Den Haag, 1962) begon zijn carrière als plateelschilder bij Rozenburg in Loosduinen na zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Al snel ontwikkelde hij zich tot een bekwame schilder, gespecialiseerd in landschappen, plasgezichten en taferelen van het boerenleven, alles in de traditie van de Haagse School.
Knikker kwam uit een familie die bol stond van schilders, allen zogenaamde "broodschilders" die het Hollandse landschap uit het begin van de 20ste eeuw vastlegden. Ze stonden erom bekend grote aantallen schilderijen in korte tijd te produceren, vaak van hetzelfde type. Het gevolg: in menig Nederlands huishouden hangt een werk van een Knikker aan de muur. Hoewel veel van deze werken gekenmerkt worden door haastig werk, met slordige en onafgewerkte details, konden de Knikkers dankzij hun specialisme ook doeken afleveren die vergelijkbaar zijn met die van de meesters van hun tijd.
Aris Knikker wordt algemeen beschouwd als de meest getalenteerde en artistieke schilder van de familie. Zijn polderschilderingen in de mist worden vaak gezien als het hoogtepunt van zijn oeuvre. Zijn stijl vertoont veel overeenkomsten met die van J.H. Weissenbruch (1824-1903).
Het gebruik van pseudoniemen als H. Endlich en Henk Welther is een intrigerend aspect van de Knikkers' nalatenschap. Deze namen, die vaak werden gebruikt door Aris, maar ook door Jan Knikker Sr. en Jan Knikker Jr., vonden hun oorsprong bij de kunsthandelaar Henk Welther en zijn broers Henri en Willem Frederik in Den Haag. Begin 20ste eeuw verkochten veel schilders, waaronder de Knikkers, hun werk aan de Welthers. De schilderijen, vaak niet gesigneerd, werden door de broers voorzien van een handtekening als H. Endlich of Henk Welther, namen die goed in de Duitse markt lagen. Werken onder de naam Welther vonden ook gretig aftrek in Engeland, Canada, en de Verenigde Staten, waardoor deze schilderijen internationaal bekendheid verwierven.
Aris Knikker's werk, hoewel soms onder andere namen verkocht, blijft een krachtig testament van zijn vakmanschap en de artistieke traditie waarin hij stond.